Monday, November 23, 2015

Sayur bayam goreng

Lama dah cik kie xmasak ni.. yela.. sejak dok kene penempatan jauh.. jarang nak masak-masak ni coz sedap membeli je kan... ha.. dah dok jauh ngan parents dok teringat masakan diaorang. Masa p pasar tu ternampakle bayam merah.. mmg le tu kegemaran abah.. suke dia mkn sayur bayam..

Jadi, membelile jawabnya.. dlu mak ajar masak.. yela kan masa kecik2 tu. Tentu korang semua pon blaja masak kan.. lg2 pompuan kan.. simple je resepi dia.. tp persediaan bab siang sayur tu yg leceh sikit. Tp tu la.. sedap.. yg sedap ni if nak mkn mmg byk kijenyekannn.. kiki

Bahan-bahan
1. Sayur bayam - 1/2 ikat (siangkan & asing batang ngan sayur)
2. Garam secukup rasa
3. Ikan bilis - secekut
4. Bawang hiris
5. Lada 4-5 batang
6. Minyak utk tumis

Cara-cara

1. Tumbuk bawang, lada dan bawang tadi dan tumiskan dlm kuali
2. Masukkan batang bayam dan biarkan sekejap
3. Masukkan daun bayam dan masukkan garam secukup rasa.
4. Kacaukan sehingga masak

**Tips: bila sayur menjadi semakin hijau atau pekat warnanya.. ia dlm keadaan terbaik. Zat2 masih ada.

If layu n sayur jadi pudar.. banyakla vitamin n zat dia dah ilang.. so.. masak sayur ni.. jgn lama2 sgt.

No comments:

Post a Comment