Wednesday, December 30, 2015

Resepi Maja Blanca


Bahan-bahan
  1. 1/2 cawan tepung jagung
  2. 1/2 cawan gula (secukup rasa)
  3. 1/4 cawan air
  4.  2 cawan santan
  5. 1/4 cawan jagung manis dlm tin
  6. 1/2 cawan jagung/cheese/kacang tanah hancur (topping-optional)

Cara-cara
  1.  Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan ketepikan.
  2.  Masukkan gula,air dan santan kedalam bekas dan kacau sehingga sebati.
  3.  Kemudian, masukkan jagung/kacang
  4.  Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk/kuali.
  5. Masukkan tepung jagung dan masak dengan api yang kecil hingga likat atau pekat.
  6.  Tuang ke dalam loyang atau bekas.
  7.  Taburkan bahan hiasan dan chill kan dalam peti sejuk.
  8. Sedia untuk dihidang.

** Sesuai untuk dihidang secara sejuk

No comments:

Post a Comment