Thursday, June 29, 2017

Nasi Lemak Omak

Bahan sambal:

  1. Lada kering : 1 Kg (rebus)
  2. Bawang besar : 5 Kg (dimayang halus)
  3. Belacan : 1 1/2 Keping
  4. Ikan Bilis : 300 g (goreng rangup)
  5. Asam Jawa : sebesar telur ayam
  6. Minyak : 1 1/2 Kg
  7. Gula : Secukup rasa
  8. Garam : Secukup rasa
Bahan Tanak Beras
  1. Beras : 3 - 4 Pot besar
  2. Santan : Secukupnya (ukur)
  3. Garam : Secukup rasa
  4. Daun pandan : 3-4 helai (Optional)
  5. Halia : Sebesar ibu jari ( Optiona)
Cara:
  1. Tanak nasi seperti biasa dengan menggunakan santan dan masukkan semua bahan menanak beras tadi dalam periuk nasi. (selesai)
  2. Lada kering ( gunting - rebus- basuh - buang biji dan blender (asingkan)
  3. Kemudian blender belacan + bawang putih (asingkan)
  4. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis (garing)
  5. Tumis belacan dan bawang putih yang dikisar tadi (till naik bau)
  6. kemudian masukkan lada + asam jawa+ gula tunggu >> till naik minyak/pecah minyak.
  7. Then, masukkan ikan bilis hancur + bawang 
  8. Kacau sehingga bawang lembut (this one gonna take a while)
  9. Selesai

No comments:

Post a Comment