- Lada kering : 1 Kg (rebus)
- Bawang besar : 5 Kg (dimayang halus)
- Belacan : 1 1/2 Keping
- Ikan Bilis : 300 g (goreng rangup)
- Asam Jawa : sebesar telur ayam
- Minyak : 1 1/2 Kg
- Gula : Secukup rasa
- Garam : Secukup rasa
Bahan Tanak Beras
- Beras : 3 - 4 Pot besar
- Santan : Secukupnya (ukur)
- Garam : Secukup rasa
- Daun pandan : 3-4 helai (Optional)
- Halia : Sebesar ibu jari ( Optiona)
Cara:
- Tanak nasi seperti biasa dengan menggunakan santan dan masukkan semua bahan menanak beras tadi dalam periuk nasi. (selesai)
- Lada kering ( gunting - rebus- basuh - buang biji dan blender (asingkan)
- Kemudian blender belacan + bawang putih (asingkan)
- Panaskan minyak dan goreng ikan bilis (garing)
- Tumis belacan dan bawang putih yang dikisar tadi (till naik bau)
- kemudian masukkan lada + asam jawa+ gula tunggu >> till naik minyak/pecah minyak.
- Then, masukkan ikan bilis hancur + bawang
- Kacau sehingga bawang lembut (this one gonna take a while)
- Selesai
No comments:
Post a Comment