Semalam buat (19/7/2013) popcorn ni. Ingatkan susah sangat nak buat popcorn ni dan dengan bantuan video yang saya tengok, ni lah hasilnya. Jum, nikmat berkongsi itu sangat indah :)
Bahan-bahan:
- Jagung 4-5 genggam
- Butter cup : 1 buku
- Gula perang: 2 cawan
- Minyak masak/ minyak zaitun
Cara penyediaan:
Bertih jagung/ Popcorn
- Periuk dipanaskan bersama sedikit minyak.
- Masukkan jagung segenggam pada kali pertama dan jangan lupa tutup periuk. (Tunggu bunyi pop hilang, tu tandanya dah masak dan angkat)
- Ulang langkah 1 dan 2 sehingga jagung semua digunakan
Karemel dan sadur jagung
- Panaskan kuali
- Masukkan butter cup, dan tunggu sehingga cair/melt keseluruhannya
- Masukkan gula perang dan kacau sehingga larut.
- Kemudian, masukkan jagung tadi dan gaulkan jagung dan karemel sehingga sebati.
- Gaul sehingga karemel kering diatas jagung tadi.
- Sedia untuk dimakan ::)
No comments:
Post a Comment