Saturday, July 20, 2013

Popcorn Caramel



Semalam buat  (19/7/2013) popcorn ni. Ingatkan susah sangat nak buat popcorn ni dan dengan bantuan video yang saya tengok, ni lah hasilnya. Jum, nikmat berkongsi itu sangat indah :)


Bahan-bahan:



  1. Jagung 4-5 genggam
  2. Butter cup : 1 buku
  3. Gula perang: 2 cawan
  4. Minyak masak/ minyak zaitun

Cara penyediaan:

Bertih jagung/ Popcorn
  1. Periuk dipanaskan bersama sedikit minyak.
  2. Masukkan jagung segenggam pada kali pertama dan jangan lupa tutup periuk. (Tunggu bunyi pop hilang, tu tandanya dah masak dan angkat)
  3. Ulang langkah 1 dan 2 sehingga jagung semua digunakan

Karemel dan sadur jagung

  1. Panaskan kuali
  2. Masukkan butter cup, dan tunggu sehingga cair/melt keseluruhannya
  3. Masukkan gula perang dan kacau sehingga larut.
  4. Kemudian, masukkan jagung tadi dan gaulkan jagung dan karemel sehingga sebati.
  5. Gaul sehingga karemel kering diatas jagung tadi.
  6. Sedia untuk dimakan ::)


No comments:

Post a Comment