Wednesday, June 17, 2015

Kek Cheese

Bahan A:

Cream cheese            500g
Gula halus                 125g
Telur kuning              5 biji (diasingkan)
Tepung jagung           25g
Tepung gandum         55g
Whipping cream        300ml



Bahan B (meringue)

Telur putih                 5biji
Gula halus                  50g
Perahan lemon           1 biji


Cara-cara:

1.      Masukkan cream cheese bersama gula halus kedalam mangkuk pengadun dan putar sehingga adunan sebati.

2.      Kemudian masukkan kuning telur, setelah rata masukkan epun jagung dan whipping cream. Putar sehingga adunan rata dan seperti krim.

3.      Kemudian, putar B didalam mangkuk adunan yang lain. Pastikan mangkuk adunan berada dalam keadaan bersih dan kerin utnuk untuk mencapai meringue yang sempurna.

4.      Untuk meringue, putar telur putih dahulu sehingga sedikit kembang, dan masukkan gula halus. Putar sehingga gebu. ( Untuk pastikan meringue menjadi, cuba terbalikkan mangkuk adunan dan aduanan meringue tidak terjatuh)

5.      Campurkan bahan A dan bahan B. Gaul perlahan sehingga sebati. ( Gaul secara manual menggunakan whisk)

6.      Masukkan adunan kedalam Loyang

7.      Bakar pada suhu 180 selama 30-45 min. sebelum bakar, pastikan adunan atau Loyang diletakkan didalam dulang yang berisi air semasa didalam oven.

No comments:

Post a Comment