Bahan A:
Cream cheese 500g
Gula halus 125g
Telur kuning 5 biji (diasingkan)
Tepung jagung 25g
Tepung gandum 55g
Whipping cream 300ml
Bahan B (meringue)
Telur putih 5biji
Gula halus 50g
Perahan lemon 1 biji
Cara-cara:
1.
Masukkan cream cheese bersama
gula halus kedalam mangkuk pengadun dan putar sehingga adunan sebati.
2.
Kemudian masukkan kuning telur,
setelah rata masukkan epun jagung dan whipping cream. Putar sehingga adunan
rata dan seperti krim.
3.
Kemudian, putar B didalam
mangkuk adunan yang lain. Pastikan mangkuk adunan berada dalam keadaan bersih
dan kerin utnuk untuk mencapai meringue yang sempurna.
4.
Untuk meringue, putar telur
putih dahulu sehingga sedikit kembang, dan masukkan gula halus. Putar sehingga
gebu. ( Untuk pastikan meringue menjadi, cuba terbalikkan mangkuk adunan dan
aduanan meringue tidak terjatuh)
5.
Campurkan bahan A dan bahan B.
Gaul perlahan sehingga sebati. ( Gaul secara manual menggunakan whisk)
6.
Masukkan adunan kedalam Loyang
7.
Bakar pada suhu 180 selama
30-45 min. sebelum bakar, pastikan adunan atau Loyang diletakkan didalam dulang
yang berisi air semasa didalam oven.
No comments:
Post a Comment