Bahan-bahan:
- Seekor ikan bawal
- 3 inci halia (ikut selera)
- Setangkai daun ketumbar
- 3 tangkai cendawan
- Sebatang daun bawang
- Garam
- Minyak untuk menggoreng
- Kicap cair
- Lada sulah
Cara masakan:
- Cendawan direndam dalam air.
- Ikan dibersihkan dan dilumurkan sedikit dengan garam halus.
- Mayang (hiris) ikan bawal bagi mesra rasanya.
- Petik ketumbar dan potong daun bawang untuk hiasan.
- Ikan diletakkan kedalam pinggan enamel dan cendawan dan halia diletakkan diatasnya.
- Tuangkan secamca besar air dan secamca besar minyak bersama sedikit kicap cair dan sedikit lada sulah keatasnya.
- Ikan direbus selama 10 minit.
- Apabila sudah masak, mata ikan itu akan terjojol dan isinya akan mudah lekang daripada tulangnya.
- Hidangkan ikan dengan dihiaskan dengan daun bawabg dan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment