Saturday, March 23, 2013

Ikan Kukus/steam


Bahan-bahan:
  1. Seekor ikan bawal
  2. 3 inci halia (ikut selera)
  3. Setangkai daun ketumbar
  4. 3 tangkai cendawan
  5. Sebatang daun bawang
  6. Garam
  7. Minyak untuk menggoreng
  8. Kicap cair
  9. Lada sulah


Cara masakan:

  •  Cendawan direndam dalam air.
  •  Ikan dibersihkan dan dilumurkan sedikit dengan garam halus.
  •  Mayang (hiris) ikan bawal bagi mesra rasanya.
  •  Petik ketumbar dan potong daun bawang untuk hiasan.
  •  Ikan diletakkan kedalam pinggan enamel dan cendawan dan halia diletakkan diatasnya.
  • Tuangkan secamca besar air dan secamca besar minyak bersama sedikit kicap cair dan sedikit lada sulah keatasnya.
  • Ikan direbus selama 10 minit.
  • Apabila sudah masak, mata ikan itu akan terjojol dan isinya akan mudah lekang daripada tulangnya.
  •  Hidangkan ikan dengan dihiaskan dengan daun bawabg dan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment