Bahan-bahannya
- Roti (terpulang nak buat banyak mana)
- Telur ~ 4-5 biji
- Garam ~ Secukup rasa
- Lada hitam (terpulang)
- Minyak masak (minyak zaiton pun boleh)
Cara membuatnya
- Mula-mula telur dipecahkan dan dicampurkan dengan garam bersama-sama lada sulah (ubuh susu cair sikit pun boleh).
- Setelah itu,panaskan minyak ataupun majerin didalam kuali.
- Apabila sudah agak panas minyaknya.
- Gaulkan atau salutkan roti pertama dan campurkan dengan campuran telur tadi.
- Setelah itu, masukkan roti yang telah disalut itu kedalam kuali dan paling-palingkan sehingga masak dan warnya bertukar keperang-perangan.
- Angkat roti dan letakkan diatas pinggan yang ada "paper towel" untuk serap lebihan minyak (baik untuk kesihatan juga)
- Sedia untuk dimakan.
- Roti telur ni sangat enak dimakan sewaktu panas.
- Ingat! Elakkan mengunakan minyak yang banyak kerana ianya tidak sihat dan roti akan menyerap minyak secara berlebihan. Lebih baik untuk menggunakan minyak zaiton.
No comments:
Post a Comment