Sunday, March 24, 2013

Jus pegaga gajah


Kalau kawan-kawan ingin tahu, pegaga gajah ni tidaklah sepahit pegaga yang biasa kita jumpa tu. Pegaga gajah ni sebesar namanya juga, besar-besar yang ada saya tanam dekat rumah. Kawan-kawan mesti dah tahu kebaikan pegaga untuk awet muda kan? Ianya mengandungi kandungan yang melambatkan proses penuaan, mengurangkan berat badan, dan menyegarkan selain dapat dibuat kerabu dan sebagai ulam-ulaman mentah. Macam mana nak buat jus pegaga? Hehe.. Meh saya bantu..

Bahan-bahan :-

  1. Daun pegaga yang telah dibersihkan (100gram)
  2. Gula perang (2-3 camca gula mengikut selera)
  3. Air mineral (anggaran 400-500 ml)
  4. Ais

Cara penyediaan :-

  1. Didihkan dan larutkan campuran gula perang dan air.
  2. Kemudian, sejukkan campuran dan tapis untuk mengasingkan bendasing jika ada.
  3. Kisar campuran air dan daun pegaga tersebut. Kemudian jusnya ditapis.
  4. Jus itu kemudiannya dimasukkan kedalam mesin pengisar  bersama ais, dan ianya dikisar sehingga ais hancur.
  5. Siap dihidang.
** Pegaga biasa juga boleh digunakan. Jika kawan-kawan berminat, boleh juga letakkan sedikit madu mengikut selera anda.

No comments:

Post a Comment