Kalau kawan-kawan ingin tahu, pegaga gajah ni tidaklah sepahit pegaga yang biasa kita jumpa tu. Pegaga gajah ni sebesar namanya juga, besar-besar yang ada saya tanam dekat rumah. Kawan-kawan mesti dah tahu kebaikan pegaga untuk awet muda kan? Ianya mengandungi kandungan yang melambatkan proses penuaan, mengurangkan berat badan, dan menyegarkan selain dapat dibuat kerabu dan sebagai ulam-ulaman mentah. Macam mana nak buat jus pegaga? Hehe.. Meh saya bantu..
Bahan-bahan :-
- Daun pegaga yang telah dibersihkan (100gram)
- Gula perang (2-3 camca gula mengikut selera)
- Air mineral (anggaran 400-500 ml)
- Ais
Cara penyediaan :-
- Didihkan dan larutkan campuran gula perang dan air.
- Kemudian, sejukkan campuran dan tapis untuk mengasingkan bendasing jika ada.
- Kisar campuran air dan daun pegaga tersebut. Kemudian jusnya ditapis.
- Jus itu kemudiannya dimasukkan kedalam mesin pengisar bersama ais, dan ianya dikisar sehingga ais hancur.
- Siap dihidang.
** Pegaga biasa juga boleh digunakan. Jika kawan-kawan berminat, boleh juga letakkan sedikit madu mengikut selera anda.
No comments:
Post a Comment